Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ

18 Ιουλίου, 2022

 

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ

Ηχόραμα του Σαράντου Σακελλάκου

σε μεταγραφή Γιώργου Σεφέρη

 

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ-001Το νέο ηχόραμα του Σαράντου Σακελλάκου, ίσως αποτελεί μία ιδιαίτερη μοναδικότητα και τούτο, διότι κανένας έως σήμερα δεν επιχείρησε την οπτικοακουστική δημιουργία ολόκληρου του Ιερού Κειμένου της ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ, που έγινε με βάση την εξαιρετική μεταγραφή της, στη σημερινή λαλιά μας”. του Γιώργου Σεφέρη, όπως λέει ο ίδιος ο Ποιητής (1956).

Τα μοναδικά βασικά υλικά, για τη δημιουργία του έργου αυτού; το ιστορικό Σπήλαιο της ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ, αρχεία από φωτογραφήσεις στα Μοναστήρια της Πάτμου, καθώς και τον ευρύτερο χώρο του Νησιού και πλήθος Αγιογραφιών από το Άγιο Όρος και ιδιαίτερα από την Ι.Μ. Διονυσίου, αλλά και αρχειακό υλικό από την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, καθώς και από την Ι.Μ Αγίας Αικατερίνης του Σινά.

 

Τα ψηφιακά φωτογραφικά αρχεία, όλα, αποτελούν φωτογραφήσεις που έκανε σε όλους αυτούς τους χώρος ο ίδιος ο δημιουργός του έργου, Σαράντος Σακελλάκος.

Ιδιαίτερα έμφαση υπάρχει, στην ποιότητα της φωνής που διαβάζει το Ιερό Κείμενο, φωνή επιλεγμένη μέσα από τον χώρο της Βυζαντινής Ψαλμωδίας.

Και ακόμη, οι ήχοι της μουσικής που ακούγονται και καλύπτουν τις ανάγκες του Σπουδαίου Αυτού Έργου, είναι ήχοι αφαιρετικοί, λιτοί και σωστά ουδέτεροι στις μεγάλες στιγμές του έργου.

Η δημιουργία του έργου της ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ έγινε δυνατή, με την επεξεργασία του ανωτέρου αρχειακού υλικού, περασμένο στα σύγχρονα συστήματα ψηφιακών υπολογιστών, που μέσω ειδικών προγραμμάτων μετακινήθηκαν Άγγελοι στους ουρανούς, δημιουργήθηκαν οι ακρίδες της ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ, εμφανίζονται οι επτά φιάλες με τον ΘΥΜΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ καθώς και οι Άγγελοι με τις επτά σάλπιγγες… όλες εκείνες οι μεγάλες στιγμές του Ιερού Κειμένου, που έρχονται να καταθέσουν τα μηνύματα της ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ και είναι προϊόν εργασίας των τελευταίων τεσσάρων ετών.

ΕΠΕΙΔΗ Η “ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ” ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΛΕΟΝ ΔΥΣΕΡΜΗΝΕΥΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣΥΝΗΣ,

ΘΕΩΡΗΣΑ ΧΡΗΣΙΜΟ, ΝΑ ΣΑΣ ΓΝΩΡΙΣΩ ΤΑ ΠΙΟ ΚΑΤΩ.

 

Για τη δημιουργία μου αυτή εργάστηκα με ακρίβεια και συνέπεια, πάνω στη σοφή βάση που έθεσε ο Γιώργος Σεφέρης στο προλόγισμα, της μεταγραφής της “Αποκάλυψης”

 

“Δε γύρεψα να αποσαφηνίσω την “Αποκάλυψη” πράγμα που έκαναν άνθρωποι εγκυρότεροι από εμένα αλλά, με τη γνώση, τις ικανότητες και την προσήλωση που αξιώθηκα να έχω, θέλησα να μεταγράψω το παλαιό κείμενο στη σημερινή λαλιά μας”.

Δε ζήτησα να αναλύσω ή να διαλύσω την έκφραση του. Απεναντίας ήμουν ευτυχής όταν μπορούσα να κρατήσω την τραχύτητα του, θα έλεγα και τον συνεπαρμό που του δίνει η Θεϊκή εμπνοή.

 

Η “Αποκάλυψη” είναι κείμενο όλων των καιρών και όλων των ανθρώπων…

Πάνω σ’ αυτή τη βάση δούλεψα και εγώ, το οπτικοακουστικό έργο μου.

Επιθυμία μου είναι, το κείμενο της “Αποκάλυψης”, να γίνει ευρύτερα γνωστό.

Τα μηνύματα που υπάρχουν είναι θετικά:

Η κριτική από επαΐοντες  που έκαναν για το έργο μου, όπως, του Δρ. Θεολογίας κ. Λιαμή Ηλία Προέδρου της Επιτροπής Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Δρ. Δρ. κ. Γαϊτάνη Βασίλειου, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι θετική και απαντά στα εύλογα ερωτήματα που γεννιούνται, για την ποιότητα και τη σοβαρότητα της δημιουργίας μου, πάνω στο ιδιαίτερο αυτό κείμενο της Χριστιανοσύνης, που έχω την τιμή να σας προτείνω να παρουσιάσετε στο Ίδρυμά σας.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να σας γνωρίσω, ότι αντίστοιχη οπτικοακουστική δημιουργία δεν έχει ξαναγίνει στο παρελθόν, όπου όλος ο απλός και καθαρός λόγος της Αποκάλυψης του Ιωάννη”, να αποδίδεται, σε μία οργανωμένη εκδήλωση, εμπεριέχοντας όλα τα σύμβολα της Ορθοδοξίας και μάλιστα, στην εξαιρετική μεταγραφή του Γιώργου Σεφέρη.

Η δημιουργία μου, βασίζεται μόνο σε Ιστορικές Αγιογραφίες, στο Ελληνικό φως και τους ουρανούς της χώρας μας, καθώς και στην επεξεργασία όλων των δεδομένων που συνθέτουν το έργο, σε προγράμματα Hi-tech, δίδοντας στο κοινό, το μήνυμα της “Αποκάλυψης του Θεού” που την έδωσε στον Ιησού Χριστό και την εσήμανε, στέλνοντας τον άγγελό του, στον δούλο του Ιωάννη, για να φθάσει το μήνυμα σε εμάς.

ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΚΟΣ.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ  ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟΥ ΘΕΑΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΚΟΥ

«Η Αποκάλυψη του Ιωάννου».

 

Ο συγγραφέας, φωτογράφος και οπτικοακουστικός δημιουργός και εξαιρετικός μελετητής των αποκαλυπτικών κειμένων, κος Σακελλάκος με βασανιστικό κόπο και συγκλονισμό ψυχής δημιούργησε ένα υπερθέαμα πανδαισία για την αποκάλυψη του Ευαγγελιστού Ιωάννη.

Βασισμένο στο κείμενο-μεταγραφή του Γεωργίου Σεφέρη, το φωτοθέαμα οπτικοακουστικής παρουσίασης του κου Σακελλάκου αποτελεί μια εκπληκτική σύνοψη κειμένου και υγιτικής απόλαυσης το οποίο επιχειρεί με πιστή απόδοση στην ορθόδοξη θέαση και παρουσία να προσφέρει στον θεατή το σκίρτημα μεγαλείου του αποκαλυπτικού κειμένου του Αποστόλου της Αγάπης .

Η αυστηρή προσήλωση στην πιστότητα του κειμένου, η οποία διατρέχει όλους τους αρμούς του έργου, η εκπληκτική εικονική παρουσίαση του οπτικο-ακουστικού θεάματός – βασισμένη ως επί το πλείστον σε βυζαντινές αγιογραφίες -, η έξοχα κατανυκτική και παράλληλα συγκλονιστική φωνή του αφηγητή, η πιστότατη απεικόνιση των λόγων του Αποστόλου, όλα συντελούν σε ένα φωτο-θέαμα ανώτερης υφής και εξοχου αισθητικού μεγαλείου ως σύνοψη όλων των τεχνών σε μία ανώτερη πνευματική οντότητα.

Η αισθητική στο θέαμα αυτό μεταπλάθεται σε μεταφυσική, το συναίσθημα μετατρέπεται σε ορθόδοξο φώς σκιρτήματος αγάπης, και ο μελίρρυτος λόγος υπερβαίνει το χάσμα της πολιτιστικής πτώσης ανεβαίνοντας σε άρρητο ρήμα κοινωνίας Χριστού.,

Η αποκάλυψη του Ιωάννου στο φωτοθέαμα του δημιουργού κου Σακελλάκου δεν μένει μόνο εκθετη στην στείρα βιβλική απόδοση της αλλά γίνεται εκείνο που είναι και πρέπει να είναι η υπέρβαση της χρονικότητας και μερικότητας του κόσμου και μετατροπή του σε νέο ουρανό και νέα γη. Η Τέχνη δεν είναι εδώ μόνο η ανώτερη «συνείδηση της ανθρωπότητας» (Γκαίτε) Γιαρά μετάλλαξη της ζωής του συνειδητου ανθρώτιου σε εμπειρία θαββωρείου φωτός, άρα σε υπέρβαση της ίδιας της Τέχνης και της Αισθητικής σε μια άλλη τάξη αποκαλυπτικής κοινωνίας.

Η μεγαλύτερη Τέχνη είναι εκείνη που θα υπερβεί την Τέχνη και θα γίνει Κοινωνία Αγάπης, δεν θα είναι μόνο «μετάπλαση της πραγματικότητας σε ανώτερη ομορφιά » (Καντ), παρά μετάπλαση και της ίδιας της ομορφιάς σε έκφραση του ανώτερου ηθικά καλού, δηλαδή σε προτροπή σε σάρκα κοινωνίας, άρα σε Εκκλησία.

Ψήγματα αυτής της απεγνωσμένης αναζήτησης του αιώνίου και του σωτηριώδους προσφέρει η υπέροχη δημιουργία του κου Σακελλάκου, ψήγματα όμως που δεν είναι ψήγματα πια , παρά κομμάτια μέσα στο δισκοπότηρο της θείας κοινωνίας της Τέχνης Γιου προσπαθεί απεγνωσμένα να υπερβεί τον ίδιο τον εαυτό της και να μεταπλαστεί σε σάρκα προσφοράς και μετοχής στο Σώμα Χριστού.

Συστήνω χωρίς καμμιά επιφύλαξη το θέαμα-πανδαισία του κου Σακελλάκου για διδακτικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς, πιστεύοντας  ακράδαντα ότι σε καιρούς χρησιμοθηρικής χυδαιότητας και εκπεσμένης πολιτικής προσποίησης το σκίρτημα πνευματικότητας και ψυχικής ανάτασης που επιτελεί μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα στην ανάταση της νεολαίας αλλά και γενικότερα κάθε ακροατηρίου βαθιά αλλοτριωμένου και πονεμένου μπροστά στον εκμαυλισμό και την υποκουλτούρα των σύγχρονων μέσων μαζικής επικοινωνίας.

Με βαθύτατη τιμή και σεβασμό

Δρ. Δρ. Γαϊτάνης Βασίλειος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

O UMBERTO ECO, Σημειολόγος, Φιλόσοφος Κριτικός Για την Αποκάλυψη

“…ένα κείμενο… όταν επιβιώνει… έχει μπροστά του χιλιάδες ερμηνευτές, έτσι, με τον τρόπο που αυτοί το διαβάζουν, δημιουργούνται άλλα νέα κείμενα… μεταφράσεις… λέξεις, εικόνες, ακόμη και μουσική.”

Σαράντος Σακελλάκος Εικαστικός Φωτογράφος, Αθήνα, 2020-21

“Η δημιουργική δική μου εργασία στον κύκλο των 32 Παραστάσεων που ολοκλήρωσα το 2021 για την “ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ”, αναζητεί το συμβάν και βυθιζόμενος στην δεξαμενή των εικόνων που δημιουργεί το Ιερό Κείμενο, αναζητώ, συνθέτω και εικονογραφώ το συμβάν.

Συνθέτοντας μέσα από μορφές και στιγμές που επιλέγω από την εξαίσια Βυζαντινή αγιογραφία του Αγίου Όρους, της Πάτμου και του Ελληνικού Φωτός, συνθέτω παραστάσεις, βασισμένες σε επιλεγμένες έννοιες της “ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ…” που με συγκίνησαν, στη μεταγραφή του Γιώργου Σεφέρη αποδίδοντας το ανάλογο σκηνικό, με πιστότητα, στον Θεόπνευστο Λόγο του Ιωάννη.

Ο κύκλος των 32 Παραστάσεων που δημιούργησα, είναι εικαστικά έργα, τυπωμένα σε καμβά, σε εξαιρετική ποιότητα, 1.04×1.65 cm και άλλων διαστάσεων, δημιουργίες ολοκληρωμένες και τελαρωμένες, έτοιμες για ανάρτηση σε εκθεσειακούς χώρους.

Όμοιά τους έργα δεν υπάρχουν πουθενά, γιατί όλα είναι απόλυτα νέες δημιουργίες.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ δρ. ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΗΛΙΑ ΛΙΑΜΗ

Αθήναι: 2 -3 – 2017

για τη δημιουργία του Ηχοράματος του Σαράντου Σακελλάκου πάνω στο ΙΕΡΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ” σε μεταγραφή ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ

Ποιός μπορούσε να φανταστεί πως σε ένα ημιυπόγειο στα Πατήσια, θα με ανέμενε μία πανδαισία εικόνων, ήχων και ενθυμημάτων από το Όρος!

Κι όμως, μία προβολή για την “Αποκάλυψη” ενεργοποίησε τη φαντασία, αλλά και τη θεολογική σπουδή, δίνοντάς της την αισθητική διάσταση, που δύσκολα αποτυπώνεται και μάλιστα απολύτως ενδεδυμένη την Ορθόδοξη Πνευματικότητα.

θεωρώ δωρεά του θεού την εμπειρία αυτή και εύχομαι, ο Δημιουργός να κρατά στον κ Σακελλάκο, αστείρευτους τους κρουνούς της καλλιτεχνικής δημιουργίας

Ηλίας Λιαμης

δρ. θεολογίας Πρόεδρος Επιτροπής Καλλιτεχνικών εκδηλώσεων

της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΣΕ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ

ΔΙΑΒΑΖΕΙ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΙΩΤΗΣ,

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Το Διοικητικό Συμβούλιο της Αεροπορικής Ακαδημίας Ελλάδος έχει την τιμή να σας προσκαλέσει στην «Ετήσια Εκδήλωση προς τιμήν της Πολεμικής Αεροπορίας» την Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018, ώρα 18:00, στο Αμφιθέατρο του 251 ΓΝΑ Θα προβληθεί το Ηχόραμα, δημιουργίας του ΣΑΡΑΝΤΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΚΟΥ

«Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ»

σε μεταγραφή του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ και απόδοση του ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΙΑΝΝΙΩΤΗ.

Το έργο θα προλογίσει ο Δρ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΑΪΤΑΝΗΣ, Καθηγητής Θεολογίας ΕΚΠΑ

Η ΜΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

ΤΟΥ ΣΑΡΑΝΤΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΚΟΥ,

ΟΛΟ ΤΟ ΙΕΡΟ ΚΕΙΜΕΝΟ Απο το 22 ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Ο Πρόεδρος της Α.ΑΚ.Ε. Απτχος (Ι) ε.α. Νικόλαος Νόκας

Είσοδος Ελεύθερη, στην πύλη του 251ΓΝΑ

Ο ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ Ο ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ..ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ Κι έγινε πόλεμος στον ουρανό Ο Μιχαήλ και οι άγγελοι του πολέμησαν με το δράκοντα, πολέμησε και ο δράκοντας και οι άγγελοί του……Και διώχτηκε ο μεγάλος δράκοντας, ο όφης ο αρχαίος, ο λεγόμενος Διάβολος… (κεφάλαιο 12, 7-9)

– «Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ» στην Ετήσια Εκδήλωση προς τιμήν της Πολεμικής Αεροπορίας Είναι μία δημιουργία υψηλού επιπέδου με σεβασμό στη θρησκευτική μας παράδοση. Το εξαίσιο και μοναδικό προφητικό κείμενο του Ιωάννη μέσα από το ηχόραμα του εικαστικού φωτογράφου Σαράντου Σακελλάκου, όπου ο λόγος συναντιέται διαρκώς με τη Βυζαντινή εικόνα, η οποία μέσα από προγράμματα της σύγχρονης τεχνολογίας, ζωντανεύει και κινείται, επιχειρεί και φθάνει στο υψηλό ζητούμενο σημείο… ο θεατής του ηχοράματος να καταλάβει πλήρως τι λέει ο Ιωάννης στην Αποκάλυψη. Τίποτε περισσότερο. Η Προφητεία δεν αγγίζεται. Όπως λέει στην εισαγωγή του ο Γιώργος Σεφέρης.. “Δε γύρεψα να αποσαφηνίζω την Αποκάλυψη, πράγμα που το έκαμαν άνθρωποι εγκυρότεροι από εμένα… Θέλησα να μεταγράψω το παλαιό κείμενο στη σημερινή λαλιά μας”.

Πάνω σ’ αυτή τη βάση, δημιουργήθηκε το έργο αυτό. Ο λόγος έγινε εικόνα, αναζητώντας την κατανόηση της Αποκάλυψης από τους θεατές, απλά όπως μας την παρέδωσε στο κείμενό του ο Ιωάννης ο Θεολόγος.

Η Αποκάλυψη του Ιωάννη στη μεταγραφή Γιώργου Σεφέρη αποδίδεται από την εξαίσια φωνή του Χρήστου Γιαννιώτη. Το έργο αυτό παρουσιάστηκε, τον Μάρτιο του 2017, κατόπιν προσκλήσεως, στο αμφιθέατρο της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και έτυχε ευμενούς αποδοχής και κριτικής.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΘΗΓΗΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ «…ο εξαιρετικός μελετητής των αποκαλυπτικών κειμένων, κ. Σακελλάκος με βασανιστικό κόπο και συγκλονισμό ψυχής δημιούργησε ένα υπερθέαμα πανδαισία για την Αποκάλυψη του Ευαγγελιστού Ιωάννη…» «…η Αποκάλυψη του Ιωάννη, στο φωτοθέαμα του δημιουργού κ. Σακελλάκου δε μένει μόνο έκθετη, στη στείρα βιβλική σπουδή της, αλλά γίνεται εκείνο που είναι και που πρέπει να είναι, υπέρβαση της χρονικότητας…» «…η προσήλωση στην πιστότητα του κειμένου, η εκπληκτική εικονική παρουσίαση του οπτικοακουστικού

των λόγων του Αποστόλου, όλα συντελούν σε ένα φωτοθέαμα, ανώτερης υφής και έξοχου αισθητικού μεγαλείου, ως σύνοψη όλων των τεχνών, σε μία ανώτερη πνευματική οντότητα…» «…συστήνω χωρίς καμία επιφύλαξη το θέαμα – πανδαισία του κ. Σακελλάκου, πιστεύοντας ότι το σκίρτημα πνευματικότητας και ψυχικής ανάτασης που επιτελεί, μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα στην ανάταση της νεολαίας, αλλά και γενικότερα κάθε ακροατηρίου, βαθιά αλλοτριωμένου και πονεμένου…»

Δρ. Δρ. Βασιλείος Γαϊτάνης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, Μέλος της Α.ΑΚ.Ε. | ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ | «…μία προβολή για την Αποκάλυψη ενεργοποίησε τη φαντασία, αλλά και την Θεολογική Σπουδή, δίνοντας της την αισθητική διάσταση, που δύσκολα αποτυπώνεται και μάλιστα απολύτως ενδεδυμένη την Ορθόδοξη Πνευματικότητα…»

Ο Δρ. Θεολογίας Ηλίας Λιαμή Τα συγχαρητήριά της για το ηχόραμα εκφράζει επίσης και Επιτροπή Ρώσων, που τίμησαν με ιδιαίτερη Διάκριση το έργο, σε Οργανωμένη Τελετή Βραβεύσεων.

 

    Leave a comment

Total:
Μια σημείωση για τους επισκέπτες μας

Μια σημείωση για τους επισκέπτες μαςΑυτός ο ιστότοπος έχει ενημερώσει την πολιτική απορρήτου του σε συμμόρφωση με τις αλλαγές στη νομοθεσία περί προστασίας δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για όλα τα μέλη παγκοσμίως. Ενημερώσαμε επίσης την Πολιτική Απορρήτου μας για να σας δώσουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις σας σε σχέση με το απόρρητο και τις προσωπικές σας πληροφορίες. Διαβάστε αυτό για να διαβάσετε τις ενημερώσεις σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε και τις πληροφορίες που συλλέγουμε στον ιστότοπό μας. Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την ενημερωμένη πολιτική απορρήτου μας.