Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ

18 Ιουλίου, 2022

 

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ

Ηχόραμα του Σαράντου Σακελλάκου

σε μεταγραφή Γιώργου Σεφέρη

 

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ-001Το νέο ηχόραμα του Σαράντου Σακελλάκου, ίσως αποτελεί μία ιδιαίτερη μοναδικότητα και τούτο, διότι κανένας έως σήμερα δεν επιχείρησε την οπτικοακουστική δημιουργία ολόκληρου του Ιερού Κειμένου της ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ, που έγινε με βάση την εξαιρετική μεταγραφή της, στη σημερινή λαλιά μας”. του Γιώργου Σεφέρη, όπως λέει ο ίδιος ο Ποιητής (1956).

Τα μοναδικά βασικά υλικά, για τη δημιουργία του έργου αυτού; το ιστορικό Σπήλαιο της ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ, αρχεία από φωτογραφήσεις στα Μοναστήρια της Πάτμου, καθώς και τον ευρύτερο χώρο του Νησιού και πλήθος Αγιογραφιών από το Άγιο Όρος και ιδιαίτερα από την Ι.Μ. Διονυσίου, αλλά και αρχειακό υλικό από την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, καθώς και από την Ι.Μ Αγίας Αικατερίνης του Σινά.

 

Τα ψηφιακά φωτογραφικά αρχεία, όλα, αποτελούν φωτογραφήσεις που έκανε σε όλους αυτούς τους χώρος ο ίδιος ο δημιουργός του έργου, Σαράντος Σακελλάκος.

Ιδιαίτερα έμφαση υπάρχει, στην ποιότητα της φωνής που διαβάζει το Ιερό Κείμενο, φωνή επιλεγμένη μέσα από τον χώρο της Βυζαντινής Ψαλμωδίας.

Και ακόμη, οι ήχοι της μουσικής που ακούγονται και καλύπτουν τις ανάγκες του Σπουδαίου Αυτού Έργου, είναι ήχοι αφαιρετικοί, λιτοί και σωστά ουδέτεροι στις μεγάλες στιγμές του έργου.

Η δημιουργία του έργου της ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ έγινε δυνατή, με την επεξεργασία του ανωτέρου αρχειακού υλικού, περασμένο στα σύγχρονα συστήματα ψηφιακών υπολογιστών, που μέσω ειδικών προγραμμάτων μετακινήθηκαν Άγγελοι στους ουρανούς, δημιουργήθηκαν οι ακρίδες της ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ, εμφανίζονται οι επτά φιάλες με τον ΘΥΜΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ καθώς και οι Άγγελοι με τις επτά σάλπιγγες… όλες εκείνες οι μεγάλες στιγμές του Ιερού Κειμένου, που έρχονται να καταθέσουν τα μηνύματα της ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ και είναι προϊόν εργασίας των τελευταίων τεσσάρων ετών.

ΕΠΕΙΔΗ Η “ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ” ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΛΕΟΝ ΔΥΣΕΡΜΗΝΕΥΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣΥΝΗΣ,

ΘΕΩΡΗΣΑ ΧΡΗΣΙΜΟ, ΝΑ ΣΑΣ ΓΝΩΡΙΣΩ ΤΑ ΠΙΟ ΚΑΤΩ.

 

Για τη δημιουργία μου αυτή εργάστηκα με ακρίβεια και συνέπεια, πάνω στη σοφή βάση που έθεσε ο Γιώργος Σεφέρης στο προλόγισμα, της μεταγραφής της “Αποκάλυψης”

 

“Δε γύρεψα να αποσαφηνίσω την “Αποκάλυψη” πράγμα που έκαναν άνθρωποι εγκυρότεροι από εμένα αλλά, με τη γνώση, τις ικανότητες και την προσήλωση που αξιώθηκα να έχω, θέλησα να μεταγράψω το παλαιό κείμενο στη σημερινή λαλιά μας”.

Δε ζήτησα να αναλύσω ή να διαλύσω την έκφραση του. Απεναντίας ήμουν ευτυχής όταν μπορούσα να κρατήσω την τραχύτητα του, θα έλεγα και τον συνεπαρμό που του δίνει η Θεϊκή εμπνοή.

 

Η “Αποκάλυψη” είναι κείμενο όλων των καιρών και όλων των ανθρώπων…

Πάνω σ’ αυτή τη βάση δούλεψα και εγώ, το οπτικοακουστικό έργο μου.

Επιθυμία μου είναι, το κείμενο της “Αποκάλυψης”, να γίνει ευρύτερα γνωστό.

Τα μηνύματα που υπάρχουν είναι θετικά:

Η κριτική από επαΐοντες  που έκαναν για το έργο μου, όπως, του Δρ. Θεολογίας κ. Λιαμή Ηλία Προέδρου της Επιτροπής Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Δρ. Δρ. κ. Γαϊτάνη Βασίλειου, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι θετική και απαντά στα εύλογα ερωτήματα που γεννιούνται, για την ποιότητα και τη σοβαρότητα της δημιουργίας μου, πάνω στο ιδιαίτερο αυτό κείμενο της Χριστιανοσύνης, που έχω την τιμή να σας προτείνω να παρουσιάσετε στο Ίδρυμά σας.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να σας γνωρίσω, ότι αντίστοιχη οπτικοακουστική δημιουργία δεν έχει ξαναγίνει στο παρελθόν, όπου όλος ο απλός και καθαρός λόγος της Αποκάλυψης του Ιωάννη”, να αποδίδεται, σε μία οργανωμένη εκδήλωση, εμπεριέχοντας όλα τα σύμβολα της Ορθοδοξίας και μάλιστα, στην εξαιρετική μεταγραφή του Γιώργου Σεφέρη.

Η δημιουργία μου, βασίζεται μόνο σε Ιστορικές Αγιογραφίες, στο Ελληνικό φως και τους ουρανούς της χώρας μας, καθώς και στην επεξεργασία όλων των δεδομένων που συνθέτουν το έργο, σε προγράμματα Hi-tech, δίδοντας στο κοινό, το μήνυμα της “Αποκάλυψης του Θεού” που την έδωσε στον Ιησού Χριστό και την εσήμανε, στέλνοντας τον άγγελό του, στον δούλο του Ιωάννη, για να φθάσει το μήνυμα σε εμάς.

ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΚΟΣ.

 

ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ  ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟΥ ΘΕΑΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΚΟΥ

«Η Αποκάλυψη του Ιωάννου».

 

Ο συγγραφέας, φωτογράφος και οπτικοακουστικός δημιουργός και εξαιρετικός μελετητής των αποκαλυπτικών κειμένων, κος Σακελλάκος με βασανιστικό κόπο και συγκλονισμό ψυχής δημιούργησε ένα υπερθέαμα πανδαισία για την αποκάλυψη του Ευαγγελιστού Ιωάννη.

Βασισμένο στο κείμενο-μεταγραφή του Γεωργίου Σεφέρη, το φωτοθέαμα οπτικοακουστικής παρουσίασης του κου Σακελλάκου αποτελεί μια εκπληκτική σύνοψη κειμένου και υγιτικής απόλαυσης το οποίο επιχειρεί με πιστή απόδοση στην ορθόδοξη θέαση και παρουσία να προσφέρει στον θεατή το σκίρτημα μεγαλείου του αποκαλυπτικού κειμένου του Αποστόλου της Αγάπης .

Η αυστηρή προσήλωση στην πιστότητα του κειμένου, η οποία διατρέχει όλους τους αρμούς του έργου, η εκπληκτική εικονική παρουσίαση του οπτικο-ακουστικού θεάματός – βασισμένη ως επί το πλείστον σε βυζαντινές

O UMBERTO ECO, Σημειολόγος, Φιλόσοφος Κριτικός Για την Αποκάλυψη

“…ένα κείμενο… όταν επιβιώνει… έχει μπροστά του χιλιάδες ερμηνευτές, έτσι, με τον τρόπο που αυτοί το διαβάζουν, δημιουργούνται άλλα νέα κείμενα… μεταφράσεις… λέξεις, εικόνες, ακόμη και μουσική.”

Σαράντος Σακελλάκος Εικαστικός Φωτογράφος, Αθήνα, 2020-21

“Η δημιουργική δική μου εργασία στον κύκλο των 32 Παραστάσεων που ολοκλήρωσα το 2021 για την “ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ”, αναζητεί το συμβάν και βυθιζόμενος στην δεξαμενή των εικόνων που δημιουργεί το Ιερό Κείμενο, αναζητώ, συνθέτω και εικονογραφώ το συμβάν.

Συνθέτοντας μέσα από μορφές και στιγμές που επιλέγω από την εξαίσια Βυζαντινή αγιογραφία του Αγίου Όρους, της Πάτμου και του Ελληνικού Φωτός, συνθέτω παραστάσεις, βασισμένες σε επιλεγμένες έννοιες της “ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ…” που με συγκίνησαν, στη μεταγραφή του Γιώργου Σεφέρη αποδίδοντας το ανάλογο σκηνικό, με πιστότητα, στον Θεόπνευστο Λόγο του Ιωάννη.

Ο κύκλος των 32 Παραστάσεων που δημιούργησα, είναι εικαστικά έργα, τυπωμένα σε καμβά, σε εξαιρετική ποιότητα, 1.04×1.65 cm και άλλων διαστάσεων, δημιουργίες ολοκληρωμένες και τελαρωμένες, έτοιμες για ανάρτηση σε εκθεσειακούς χώρους.

Όμοιά τους έργα δεν υπάρχουν πουθενά, γιατί όλα είναι απόλυτα νέες δημιουργίες.

    Leave a comment

Total:
Μια σημείωση για τους επισκέπτες μας

Μια σημείωση για τους επισκέπτες μαςΑυτός ο ιστότοπος έχει ενημερώσει την πολιτική απορρήτου του σε συμμόρφωση με τις αλλαγές στη νομοθεσία περί προστασίας δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για όλα τα μέλη παγκοσμίως. Ενημερώσαμε επίσης την Πολιτική Απορρήτου μας για να σας δώσουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις σας σε σχέση με το απόρρητο και τις προσωπικές σας πληροφορίες. Διαβάστε αυτό για να διαβάσετε τις ενημερώσεις σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε και τις πληροφορίες που συλλέγουμε στον ιστότοπό μας. Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την ενημερωμένη πολιτική απορρήτου μας.