Λιμνογραφίες – Η γαλήνη του ορίζοντα

4 Ιουλίου, 2022
Λένας Ναυρόζογλου-Λιμνογραφίες

Λιμνογραφίες – Η γαλήνη του ορίζοντα

Έκθεση Ζωγραφικής της Λένας Ναυρόζογλου.

Λιμνογραφίες: Η γαλήνη του ορίζοντα.

Λένας Ναυρόζογλου-Λιμνογραφίες
Limnographies – The serenity of the horizon

Την έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Λιμνογραφίες. H γαλήνη του ορίζοντα» της Λένας Ναυρόζογλου θα φιλοξενεί το Ίδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή, στα Γιάννενα (Σούτσου 26) από 4 Ιουλίου έως 26 Αυγούστου.

 

 

 

Λένας Ναυρόζογλου-Λιμνογραφίες
Limnographies – The serenity of the horizon

Υπάρχουν καλλιτέχνες που αποτυπώνουν στα έργα τους κάθε λεπτομέρεια ενός τοπίου. Άλλοι πάλι ενδιαφέρονται να συλλάβουν τις φευγαλέες εντυπώσεις από το περαστικό φως της ημέρας ή τις καιρικές συνθήκες και την επίδρασή τους στη φύση. Για άλλους το τοπίο είναι το φόντο, το συμπλήρωμα μιας σύνθεσης, που αναδεικνύει την ανθρώπινη μορφή. Ελάχιστοι όμως καταφέρουν να αποδώσουν την ουσία του, να το ερμηνεύσουν. Η Λένα Ναυρόζογλου ανήκει σε αυτούς τους λίγους. Διότι  στις λιμνογραφίες της η Παμβώτιδα είναι η μοναδική, η απόλυτη πρωταγωνίστρια. Στις 65 συνθέσεις της η ζωγράφος απεικονίζει το ίδιο θέμα, την ίδια λίμνη σε διαφορετικές ώρες της ημέρας, στις διαφορετικές εποχές του χρόνου, με διαφορετικές καιρικές συνθήκες. Αποτυπώνει κάθε όψη της και μας αποκαλύπτει τα αναρίθμητα πρόσωπά της. Με τη σιγουριά της πινελιάς της, με την τόλμη του χρώματός της παρουσιάζει την Παμβώτιδα σκοτεινή ή λαμπερή, μουντή ή ηλιόλουστη, ρομαντική ή ταραγμένη. Και στο βάθος, στη γραμμή του ορίζοντα, άλλοτε υψώνονται τα ηπειρώτικα βουνά, άλλοτε στέκουν τα μνημεία της πόλης, άλλοτε απλώνεται ο  ουρανός συμπληρώνοντας με τα χρώματά του τις αποχρώσεις της λίμνης. Στον ουρανό εξάλλου είναι αφιερωμένα οκτώ ακόμη έργα της, μικρές σπουδές στο χρώμα και το φως, που αναδεικνύουν την εικαστική περιπλοκότητά του

Λένας Ναυρόζογλου-Λιμνογραφίες
Limnographies – The serenity of the horizon

Η αγάπη της Λένας Ναυρόζογλου για την Παμβώτιδα είναι γνωστή από παλαιότερες  δημιουργίες της. Κάθε φορά που απεικονίζει τα Γιάννενα τα νερά της λίμνης περιβάλλουν τα πρόσωπα και τις εικόνες τους. Σε τούτα τα έργα της, ωστόσο, η λίμνη δεν είναι το σκηνικό, αλλά ο πρωταγωνιστής. Η καλλιτέχνιδα την ξέρει πολύ καλά, γνωρίζει κάθε απόχρωσή της, αποδίδει κάθε αντανάκλαση του καιρού πάνω στα νερά της. Και στέκει με τα υλικά της τέχνης της απέναντί της προσπαθώντας να την αποτυπώσει και να την παρουσιάσει στο θεατή. Με τη μεγάλη ευαισθησία και την καλλιτεχνική της δεξιότητα κατορθώνει στις μικρών διαστάσεων ζωγραφικές επιφάνειες να δημιουργήσει έργα μεστά, ολοκληρωμένα. Θα μπορούσε κανείς να παρατηρήσει ότι η απουσία ανθρώπινων μορφών κάνει τα έργα της σιωπηλά, εσωστρεφή. Τα τοπία της, ωστόσο, δεν είναι σιωπηλά, είναι γαλήνια. Η γραμμή του ορίζοντα του γιαννιώτικου τοπίου κι οι διαφορετικές αποχρώσεις της Παμβώτιδας  εκφράζουν εύγλωττα τη σπουδαιότητα της λίμνης για την πόλη και τους ανθρώπους της.

 

Λένα ΝαυρόζογλουΗ Λένα Ναυρόζογλου γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1970. Σπούδασε Ζωγραφική στο εργαστήριο του Π.Τέτση και Χ.Μπότσογλου στην Α.Σ.Κ.Τ Αθηνών. Συνέχισε δεύτερο πτυχίο στη Χαρακτική με ειδίκευση στη Λιθογραφία στο εργαστήριο του Παπαδάκη. Ταυτόχρονα παρακολούθησε 4 χρόνια ψηφιδωτό- όλες τις τεχνικές και για συντήρηση- στο εργαστήριο του Βαλαβανίδη και της Αγγελίδου  καθώς και αγιογραφία και μαρμαρογλυπτική. Το ψηφιδωτό είναι η αγάπη της έως και σήμερα. Πολλά ψηφιδωτά κοσμούν ιδιωτικούς και εκκλησιαστικούς χώρους. Κάθε χρόνο συμμετέχει σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις.
Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός Εικαστικών στη Δευτεροβάθμια από το 1995, ενώ “υπηρετεί” με αγάπη και αφοσίωση την Ειδική Αγωγή από το 2000. Το Ίδρυμα Γκανή την έχει τιμήσει με το να έχει στη μόνιμη συλλογή του, κάποια από τα έργα της.
Τηλ.: 2651047567 ,  κινητό τηλ. : 6951667488
E-mailaddress: lenanavrozoglou@gmail.com

 

Διάρκεια έκθεσης: 04.07.2022 – 26.08.2022

Ίδρυμα «Ιωσήφ και ΕσθήρΓκανή».

Σούτσου 26  Τηλέφωνο:2651036517 Email: idrymagani@gmail.com

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00 πμ έως 14.00 μμ

Κάθε Τετάρτη απόγευμα: 6.00 μμ έως 9.00 μμ

    Leave a comment

Total:
Μια σημείωση για τους επισκέπτες μας

Μια σημείωση για τους επισκέπτες μαςΑυτός ο ιστότοπος έχει ενημερώσει την πολιτική απορρήτου του σε συμμόρφωση με τις αλλαγές στη νομοθεσία περί προστασίας δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για όλα τα μέλη παγκοσμίως. Ενημερώσαμε επίσης την Πολιτική Απορρήτου μας για να σας δώσουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις σας σε σχέση με το απόρρητο και τις προσωπικές σας πληροφορίες. Διαβάστε αυτό για να διαβάσετε τις ενημερώσεις σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε και τις πληροφορίες που συλλέγουμε στον ιστότοπό μας. Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την ενημερωμένη πολιτική απορρήτου μας.